Zdrava hrana za boljše počutje

Kako vam lahko pomaga zdrava prehrana? O njej se gotovo veliko govori, a danes je v vsej množici izbire različnih jedi, ki so nam na voljo na vsakem koraku, težko jesti zdravo. Poleg tega se s prehrano nimamo zares časa ukvarjati, ampak le nekaj na hitro pojemo, pri čemer nam je bolj kot to, kaj hrana vsebuje, pomembno predvsem to, da nas nasiti in da je dobro. Vendar pa bi se morali še kako spraševati, kaj vsebuje hrana, ki jo jemo, saj ima to velik vpliv na naše počutje.

zdrava hrana

Je v vaši hrani veliko ogljikovih hidratov in sladkorjev?

Prehrana sodobnega človeka pogosto vsebuje zelo veliko ogljikovih hidratov in sladkorjev. Oboji so sicer zelo pomembni za to, da imamo energijo in naše telo lahko deluje, a prekomerno prehranjevanje s takšno prehrano nikakor ni priporočljivo. Če tudi vaša prehrana vsebuje veliko ogljikovih hidratov in sladkorjev, velja čim prej temeljito analizirati svoj jedilnik in premisliti, kako ga spremeniti:

  • odpovejte se pitju sladkih pijač in jih nadomestite z vodo ali nesladkanim čajem,
  • na svoj jedilnik poskušajte dodati čim več zelenjave,
  • premislite, ali zaužijte dovolj beljakovin in jih skušajte uvesti v svoj jedilnik,
  • odpovejte se kakšni nepotrebni sladici ali prigrizku oziroma ga nadomestite z bolj zdravo različico,
  • zavedajte se, da tudi sadje vsebuje precej sladkorja, enako je z marsikaterim drugim živilom, ki na videz izgleda zdravo, a v resnici ni – zato se je treba podučiti o sestavi živil in natančno brati deklaracije na hrani, ki jo kupimo.

Vitamini, minerali in druge hranilne snovi

Zdrava hrana je v prvi vrsti tista, ki poskrbi za to, da naše telo dobi dovolj vitaminov, mineralov, beljakovin in vseh drugih hranilnih snovi v ustreznem razmerju. Zato nikakor ni vseeno, kaj jeste, pa tudi to ne, na kakšen način pripravljate hrano. Ta naj bo čim bolj sveža in čim manj procesirana. Pomembno je kupovati čim bolj osnovna živila ter jih nato pripraviti na zdrav način. Na internetu lahko najdete veliko receptov, ki vam bodo pokazali, da je zdrava hrana lahko tudi zelo slastna.