Različne vrste parketa za vsak okus

vrste parketa

Različne vrste parketa se med seboj razlikujejo tako glede videza kot tudi glede funkcionalnosti, debeline, obstojnosti, možnosti ponovnega brušenja čez nekaj let … Kakšnega torej izbrati? Če se to sprašujete tudi vi, potem boste nekatere odgovore našli v tem članku, še več informacij pa lahko dobite na spletni strani onis.si – tam vam bodo tudi z veseljem pomagali, če boste imeli glede izbire talne obloge kakršna koli vprašanja.

Vrsta lesa

Glavna razlika, na katero najprej pomislimo, ko omenimo različne vrste parketa, so različne vrste lesa. Tradicionalno se za polaganje v domovih uporablja hrastov parket, ki navdušuje s svojo lepoto, vendar pa obstajajo tudi številne druge možnosti. Poleg domačih vrst lesa, kot sta recimo oreh ali oljk, imate na voljo tudi eksotične – teak iz Indonezije ali doussie iz Afrike. Vsaka vrsta ima svoje značilnosti, ki vplivajo tako na videz kot na druge lastnosti talne obloge, pri čemer pa se je treba zavedati, da gre samo za vrhnjo, najbolj vidno plast. Pod njo pa je običajno uporabljena druga vrsta lesa, ki prav tako vpliva na to, kako se bo obnesla določena talna obloga.

Dvoslojni, troslojni in drugi parketi

Nekdo, ki izbira talno oblogo za svoj dom ali za kam drugam, najprej opazi razlike v ceni. Vendar pa te razlike v ceni odražajo tudi kakovost in stabilnost talne obloge ter njene druge lastnosti, od katerih je odvisno, kako boste z njo zadovoljni. Različne vrste parketa se razlikujejo glede na to, iz koliko slojev so narejene. Vrhnji sloj je narejen iz že prej omenjenih vrst lesa, pod njim pa se lahko skriva še eden ali več slojev, ki vplivajo na stabilnost talne obloge.

Masivni ali gotovi parket

Klasični masivni parketi so le ena od vrst, ki je sicer še vedno popularna, vendar pa se največ ljudi dandanes odloča za gotovi parket. Ta je namreč nekoliko bolj enostaven za polaganje oziroma njegovo polaganje traja manj časa ter omogoča najboljše razmerje med ceno in kvaliteto. Je pa pri tem treba upoštevati, da je od debeline zgornje vrhnje plasti lesene talne obloge odvisno, ali jo boste čez nekaj let lahko pobrusili in obnovili. Najlažje je to storiti, če je talna obloga masivna.