Dekorativni kamni za fasade

dekorativni kamni
Dekorativni kamen

Načrtujete izdelavo nove fasade? Ali pa bi radi fasado obnovili, saj je ta že zelo dotrajana? Morda ste pred kratkim prenovili fasado, a so se na tej že pojavili madeži, zato ste slabe volje? V večjem delu Slovenije so fasade običajno le prekrite s fasadno barvo, ki pa se sčasoma lahko umaže, na njej se pojavijo madeži ali pa zaradi zunanjih dejavnikov spremeni barvo. Vendar obstaja tudi veliko bolj odporna in funkcionalna možnost – dekorativni kamni, s katerimi lahko obložite cokel ali fasado.

Fasada in cokel okrog hiše

Cokel okrog hiše nima le estetske funkcije, ampak je pomemben tudi čisto iz praktičnega vidika. Za zaščito cokla oziroma spodnjega dela fasade pa so zelo primerni tudi dekorativni kamni. S tem preprečimo, da bi dež zalival fasado oziroma hišo dodatno zaščitimo pred vlago. Prav tako pa na tak način objekt tudi polepšate in poskrbite za to, da bo njegov videz bolj estetski.

Nekateri s kamnom obložijo le cokel oziroma spodnji del hiše, pametno pa je premisliti, če ne bi bilo pametno z njim obložiti tudi celotne stene okrog vhoda. S tem bi bila ta stena bolj zaščitena, hkrati pa bi hiša dobila tudi dekorativni poudarek. Seveda pa obstaja tudi možnost, da se dekorativni kamni uporabijo za oblogo celotne fasade.

Poskrbite za lepo in funkcionalno ureditev doma ter okolice

Kakršna koli kamnita obloga je dobra možnost tudi zato, ker se bo dalo na podoben način kasneje urediti tudi okolico. Če boste tudi za ureditev dvorišča, vrtnih poti, teraso, stopnice in ostale elemente v okolici uporabili enak kamen kot na coklu ali fasadi, bo okolica skladna s hišo, kar deluje zelo estetsko in urejeno.

Hkrati pa je takšna ureditev tudi zelo funkcionalna. Kamen je namreč eden od najbolj trpežnih materialov, ki dobro prenaša tudi vse zunanje dejavnike. Hkrati pa je enostaven za vzdrževanje oziroma kakšnega posebnega vzdrževanja sploh ne potrebuje. Zaradi tega bosta z njegovo pomočjo vaša hiša in njena okolica ostali lepo urejeni vrsto let.